8 Ağustos 2020 Cumartesi

EGE VE AKDENİZ’İN BİRLEŞİM NOKTASI: DATÇA

 

Muğlanın sessiz, bol oksijenli ve bakir şehri Datça, Ege ve Akdenizin birleştiği noktada yer alır. Aynı zamanda bu güzel şehir,  sakinlik ve huzur arayanların da ilk adresidir. 


Datça, Ege Bölgesi'nde yer alan dağlık ve engebeli bir yerdir ancak iklimi tama olarak Akdeniz İklimidir. Yani yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlı. Üç tarafı denizlerle çevrili olan Datçanın meşhur üç güzelleri; Hayıtbükü , Ovabükü , Palamutbükü’dür.  Mavi ile yeşilin kucaklaştığı bu koylar gerçekten inanılmaz derecede güzeller.



 

Ünlü tarihçi Strabon’un dediği gibi Datça insanın ömrüne ömür katıyor.

 

Tanrı yarattığı kulunun uzun ömürlü olmasını isterse, Datça Yarımadası’na bırakır. 

Datça deyince akla gelen ilk isimlerden biri de şüphesiz ki Can Yüceldir. Mekanım Datça Olsun! diyen  usta şair Can Yücel, buraya olan sevgisini dizelere dökmüştür.

 

 

Beni kuzum Datça’ya gömün
Geçin Ankara’yı İstanbul’u!
Oralar ağzına kadar dolu
Alabildiğine de pahalı,
Örneğin Zincirlikuyu’da
…Bir mezar 750 milyona
Burası nispeten ucuzluk
Ortada kalma tehlikesi de yok
Hayır dua da istemez,
Dediğim gibi beni Datça’ya gömün
Şu deniz gören mezarlığın orda,
Gömü sanıp deşerlerse karışmam ama!

Can Yücel

 

Can Yücel ölmeden önceki son yıllarını Eski Datçada bulunan evinde geçirmiş ve çokça şiirini burada kaleme almıştır.  Sonrasında buradaki evi müzeye dönüştürülmüştür. Ancak evin içerisi gezilememekte sadece dışardan evin kapısı ve şairin adına özel yapılmış sokağı gezerek, Can Yüceli Datçada anabilmeniz mümkün.

 


Datça’nın belkide en turistik yeri Knidos Antik Kenti’dir. Datça şehir merkezinden biraz uzakta sayılmakta ve virajlı bir yolu var. Bu yüzden dikkatli bir şekilde ulaşımın yapılması gerekmekte. Ama birçok gezi yatları buraya gelmekte ve aynı zamanda buradaki antik kalıntılar ziyaret edilebilmekte. Müze girişi 15 tl'dir.

 

*Şehir, anakara ve “Kap Krio” olarak adlandırılan ada kısmı olmak üzere iki bölümden meydana gelmektedir. Knidos, Strabon’un da belirttiği üzere, bir “çifte kent” görünümünde olup arazinin dağlık yapısından dolayı teraslanmıştır. Ada ile kara parçası arasındaki deniz sonradan doldurulmuş, böylece iki ayrı liman elde edilmiştir. Bunlardan, kuzeyde daha küçük olana Kuzey Limanı denmiştir. Bu liman askeri amaçlı kullanılmıştır. Diğer yandaki güney limanı ise ticaret gemilerine ayrılmıştır. Bugün buradaki liman ağzını kapayan mendirek kalıntıları ile kuzey limanındaki kule görülebilir.

 

 

 

Bilgi : https://muze.gov.tr/muze-detay?DistId=KND&SectionId=KND01   buradan alınmıştır.

 

 

Datçaya geldik, gezdik, denize girdik ve neler yemeli ve içmeli sorusuna geldiğimizde ise Datçanın en meşhur ve tarım ürünleri arasında en eski ve en önemli ürünü Bademdir.


·       Acı badem (Acıpayam, Prunus dulcis)

·       Nurlu badem

·       Tatlı badem (Dulcis) olmak üzere üç çeşit badem türü burada bulunmaktadır. 


Ayrıca Bademli köftesi, bademli gazozu ve bademli kahvesi de tatmanız gereken lezzetlerden. Bir de benim tercih ettiğim ve  çok sevdiğim limonatası da çok lezzetliydi. Sıcak havada tam olarak bir kurtarıcı oldu. 

Benim Datça maceram bir günlüktü. Bodrum'dan Datça’ya yaklaşık 3 saatte arabayla ulaştık. Gün boyu Knidos, Palamutbükü ve Eski Datça’yı dolaşıp, denize girdik. Ama tabii ki sizin daha uzun süreli vaktiniz olursa eminim başka yerlerini de görebilme imkanınız olur. Bu arada Bodrum’dan direkt Datça’ya giden feribotlar var. Yaklaşık bir buçuk saat gibi bir sürede Datça'ya ulaştırıyor. Zamandan tasarruf etmek isteyenler tercih edebilirler. Biz açıkçası yolculukları sevdiğimiz ve giderken yol üstünde başka rotalarda kendimize oluşturduğumuz için Datça’ya kara yoluyla gitmeyi tercih ettik. Bu yıl Pandemi dolayısıyla her yerde kontrollü olmamız gerekiyor. Doğal olarakta bir otelde kalmayı bu yıl tercih etmediğimiz için de rotamızı günü birlik olarak planladık. Datça bir günde de keyifle gezilebilecek bir yer ancak tabii ki 3 gün veya bir hafta kalınsa keşfedilecek daha bir sürü yerleri olacaktır. 2020 yılının güzel bir anısı olarak kalacak Datça....   Umarım Datça’ya gidecek olanlara katkı sağlar. Datça’ya gitmiş olanlar da umarım anılarını benimle birlikte tazeleyip, bu yazıyı okuyarak gülümsüyorlardır. Başka rotalarda buluşmak dileğiyle......

 




DATÇA/ MUĞLA 2020 

0 yorum:

Yorum Gönder